Bonnelliset raaka-aineet
Mango

 
Mango
 

Mangosose on yksi Bonnen suosituimmista tuotteista. Sen suosio kasvaa edelleen ja mangososeen menekki on viime aikoina rikkonut Bonnella myyntiennätyksiä, varsinkin kuluttaja-asiakkaidemme keskuudessa. Mango on herkullinen hedelmä, joka on myös hyvin monikäyttöinen. Me Bonnella vaalimme tuotteidemme raaka-aineissa laatua ja valmistamme tuotteitamme vain niistä raaka-aineista, jotka läpäisevät tiukat kriteerimme. Herkullisen mangososeemme raaka-aineena suosimme rekisteröityä kolumbialaista korkeatasoista Magdalena River Mango® -lajiketta.

Mango on terveellinen hedelmä, joka sisältää runsaasti karoteenia ja erilaisia antioksidantteja. Se sisältää myös C-vitamiinia, kaliumia, magnesiumia ja runsaasti kuitua. Mangolajikkeita on hurja määrä. Lajikkeita on jopa yli 2000 kpl ja viljelytuotannossakin eri lajikkeita on satoja. Mangoa viljellään trooppisella vyöhykkeellä ja varsinkin Aasiassa se on suosittu hedelmä. Mango on Intian kansallishedelmä. Suosittu intialainen Mangolajike on nimeltään Totapuri.

Mangon varhainen historia ulottuu myös pääosin Aasiaan. Intiassa mangoa on viljelty ja jalostettu jo tuhansia vuosia. Mango vietiin Itä-Afrikkaan jo yli tuhat vuotta sitten ja portugalilaisten merenkulkijoiden mukana se levisi laajemmin Afrikkaan sekä Brasiliaan 1500 -luvulla. Brasiliasta mangon viljely levisi laajemmin trooppiseen Amerikkaan 1700-1800 -luvuilla. Trooppisesta Amerikasta tulevat myös Bonnen upean oranssisen Mangososeen raaka-aineet.

Laadukkaan mangon tunnistat oranssista hedelmälihasta.

Bonnen mangososeen pääasialliseksi raaka-ainetoimittajaksi on valikoitunut kolumbialainen CEA, jonka korkealuokkainen rekisteröity Magdalena River Mango® (Magriver) takaa Bonnen mangososeen korkean laadun ja kypsän mangohedelmän maun. Bonnen mangososeessa ei ole käytetty raakoja mangohedelmiä, lisä- eikä säilöntäaineita. Siihen ei ole myöskään lisätty sokeria, vaan Bonnen mangosose on 100 % mangoa, vain kypsänä poimituista hedelmistä.

 
nosto-mango-1.jpg
nosto-mango-2.jpg
 

Magdalena River Mango® -mangoviljelmä Kolumbiassa.

Bonnen käyttämä Magriver -mangolajike on sinänsä harvinainen, että se kasvaa vain rajoittuneella alueella Barranquillassa Magdalena-joen suistoalueella pohjoisessa Kolumbiassa. Kasvualueen maaperä on suolainen. Magdalena River Mangoa® ei olekaan onnistuttu kasvattamaan muussa maaperässä kuin nykyisellä kasvualueellaan. Tämän vuoksi tämän laadukkaan ja upean Magriver mangon saatavuus on rajallinen. Lajike on myös hyvin uusi. Se syntyi pistokkaista varttamalla vuonna 2016.

Mangopuu on trooppinen puulaji, joka kuuluu sumakkikasvien sukuun. Mangopuu kasvaa noin 10–30 metriä korkeaksi ja sen latvus on pyöreähkö. Tämä ainavihanta puu tuottaa pitkänpyöreitä maukkaita hedelmiä, joissa on sisällä kivi. Tämän vuoksi hedelmiä kutsutaan myös luumarjoiksi. Se on mehevien hedelmien tyyppi, joissa on sisällä maltokerros ja endokarpin eli kovan sisäosan ympäröimä siemen. Muita luumarjoja ovat esimerkiksi kookospähkinä, kirsikka, luumu, persikka ja aprikoosi.

 
nosto-mango-3.jpg
nosto-mango-4.jpg
 

Mangohedelmässä on nahkamainen ja sileä vahapintainen kuori. Kuoren väri vaihtelee ja siinä on usein monenvärisiä läiskiä. Pääväreinä kuoressa esiintyvät useimmiten vihreä, keltainen ja punainen. Mangot kypsyvät reilun 4 kuukauden kuluttua mangopuun kukinnasta. Jalostetut mangolajikkeet saattavat tuottaa jopa kaksi satoa, mutta yleensä mangot kypsyvät tropiikissa kuivan kauden aikana silloin kun meillä Suomessa vietetään talvea. Useimmat lajikkeet tosin tuottavat hedelmää vain joka toinen vuosi, mutta sato on silloin runsas.

Suomessa kaupoissa myytävät kokonaiset mangot poimitaan useimmiten raakoina, jottei hedelmä pääse pilaantumaan kuljetuksen aikana. Mangohedelmät kypsyvät tässä tapauksessa siis poimimisen jälkeen. Kokonaisen mangon kotikäytössä onkin syytä olla tarkkana. Kun hedelmä on kotona kypsynyt juuri sopivaksi, ei sen kanssa kannata aikailla. Mangon kuorimiseen ja kiven käsittelyyn hedelmämalton talteen ottamisessa on monia kikkoja, joihin kannattaa tutustua, vaikka internetistä löytyvien videoiden avulla.

Toivotamme bonnellisia hetkiä mangoherkkujen parissa!