Suomalaisen omenan saanti perinteiseksi lisäaineettomaksi soseeksi, kauppatuotteeksi asti onnistui mm. omenaviljelijä Timo Krappen (vas.) ja Bonne Juomien Matti Väänäsen ansiosta. Kuvasta puuttuu yksi idean isä, lohjalainen konkariviljelijä Jorma Jaakkola.
Puolen litran kierrätettävään kartonkipakkaukseen aseptisesti pakattu
uutuus on 100 % lohjalaista omenasosetta, johon ei ole lisätty mitään,
ei lisäaineita eikä edes sokeria. Samalla se on ainoa tavallisista
kaupoista saatavaksi tuleva omenasose Suomessa.
Myynti on juuri
alkanut ensimmäisissä kaupoissa: Länsi-Uudellamaalla Suur-Seudun
Osuuskaupan Prismoissa ja K-ryhmän Citymarketeissa.
Tähän
mennessä kaupoistamme on löytynyt joitakin omenahilloja ja hyytelöitä,
mutta valtaosa on ulkomaista alkuperää, ja kaikissa on sokeria sekä
säilöntäaineita.
Idean perinteisen suomalaisen omenasoseen
saannista kauppojen hyllyille esittivät jo vuosia sitten lohjalaiset
omenatarhurit Jorma Jaakkola ja Timo Krappe.
– Lohja on suomalaisen omenaviljelyn keskus, mikä helpottaa kotimaisen omenan saatavuutta. Ajatuksia omenasoseen paluusta heiteltiin paikallisten viljelijöiden kanssa pitkään, ja todellinen kehitystyö käynnistyi viime vuoden alussa, kertoo lopputuotteen valmistaneen lohjalaisen mehutehtaan Bonne Juomat Oy:n toimitusjohtaja Matti Väänänen.
– Pitkään haasteena oli se, kuinka saadaan kannattavasti riittävän
suuri määrä suomalaisia omenoita sopivaan muotoon, teollisen
valmistuksen raaka-aineeksi.
Tuotteen hinta on kaupassa noin neljä euroa. Säilyvyys on pakkaustavan ansiosta huoneenlämmössä yksi vuosi.
Kuluttajat ratkaisevat, onko suomalaisella omenasoseella tulevaisuutta
Tulevina kuukausina omenasosetta löytyy ja voi tiedustella yksittäisistä S- ja K-ryhmän myymälöistä muuallakin Suomessa.
Nyt myyntiin tuleva sose on tehty viime satokauden omenoista. Ensi syksyn tavoite on, että sose on saatavilla koko maassa.
– Totta puhuen tämä 40 tonnin erä on myös testi siitä, onko tuote
kuluttajille riittävän kiinnostava, jotta sen tekoa kannattaa jatkaa
vielä isompina määrinä ensi syksynä. Jos näin on, sosetta tehdään niin
paljon, että se riittää koko Suomen kauppoihin. Silloin omenoita
hankitaan laajemmalta alueelta. Prosessi on nyt kunnossa, Matti Väänänen
sanoo.
– Olemme ylpeitä siitä, että voimme tarjota ensi kertaa
suomalaisille täysin kotimaista omenasosetta läpi vuoden. Hienoa on
myös se, että tämän tuotteen hiilijalanjälki on todella pieni.