• Japanese
  • Kiina
  • Eesti
  • In English
  • På svenska
  • по-русски
  • Suomeksi
 

Uutiset

 

Bonne Juomat tekee nyt omenasosetta lohjalaisista omenoista

Bonne Juomat tekee nyt omenasosetta lohjalaisista omenoista

Tässä sitä on! Bonne Juomien tuotanto- ja tuotekehitysteknologi Pia Hindén ja toimitusjohtaja Matti Väänänen esittelevät lohjalaisen omenasoseen koe-erää varastossa.

Kai Jauhiainen 

– Lohja on omenakaupunki. On luontevaa, että ryhdymme valmistamaan omenasosetta juuri lohjalaisista omenoista.

Näin kertoo Bonne Juomat Oy:n toimitusjohtaja Matti Väänänen. Omenasosetta Bonne Juomat on myynyt aiemminkin, mutta se tulee valmiiksi soseutettuna Italiasta tai Chilestä. Nyt markkinoille suunnitellaan puhdas kotimainen luomusose.

– Mitään ei olla lisätty eikä otettu pois, kiteyttää Väänänen.

Kipinä tuotekehittelyyn heräsi vuonna 2018.

– Saimme useita soittoja, joissa kysyttiin onko meillä kotimaista omenasosetta. Ulkomainen ei kelvannut.

Suomessa toki tehdään kotikutoisesti omenasoseita, mutta teollisessa tuotannossa sitä ei ole ollut.

– Meillä oli suunnittelutyössä puuttuvana elementtinä soseutus., Meidän nykytiloihimme ei soseutus mahdu. Lopulta löysimme Lappeenrannasta Pekka Koiviston ja Kaskein Marjan.

Kaskein Marjalla on kuljetuksia pääkaupunkiseudulle, joten Lohjan omenat matkaavat samalla reissulla Lappeenrantaan ja palaavat soseena Lohjalle.

Nyt tehdyn tuhannen kilon koe-erän omenat toimitti Bonne Juomille Lohjansaaressa asuva omenanviljelijä Timo Krappe, mutta Bonne Juomat on keskustellut yhteistyöstä useampienkin lohjalaisten omenanviljelijöiden kanssa.

Ihan nappikaupasta ei ole kyse. Jotta omenasose olisi kaupallisesti toimiva tuote, on vuosittaisen tuotannon oltava vähintään 30 000-50 000 kiloa.

– Omenasose on pastöroitu ja antiseptisesti pakattu, joten se säilyy suljetussa pakkauksessa hyvin. Toki me teemme eri lämpötiloissa säilyvyystestejä tämän varmistamiseksi.

Lohjalaisista omenoista tehtyä omenasosetta saa tammikuun puolenvälin jälkeen Plastexin tiloissa toimivasta Bonne Juomien tehtaanmyymälästä osoitteessa Venteläntie 12.

Koe-erän omenalajikkeina ovat lobo ja summerred. Omenan lajike ja väri vaikuttavat soseen väriin ja makuun, sillä mitään keinotekoista ei soseeseen lisätä. Värikäs omena tuo soseeseen luonnetta ja ryhtiä.

Lohjalaisille omenanviljelijöille Bonne Juomien omenasose on onnenpotku. Koko Suomessa omenoita viljeltiin vuoden 2018 tilastojen mukaan 673 hehtaarilla ja sato oli 7,2 miljoonaa kiloa. Ahvenanmaan osuus vuosisadosta on noin 5,0 miljoonaa kiloa. Potentiaalia olisi enempäänkin, sillä Suomen kaupoissa myytävistä omenoista vain 5-10 prosenttia on kotimaisia.

Matti Väänänen tietää, että myös kotipuutarhurit kiinnostuvat omenasosehankkeesta.

– Raaka-aineena voitaisiin kyllä käyttää heidänkin omeniaan jos ne vain täyttävät laatukriteerit. Keruutavan selvittäminen on työn alla, kertoo Väänänen.

Muitakin uutuustuotteita Bonne Juomilla löytyy. Hyvin varustelluissa ruokakaupoissa on jo hyllyissä kahta makua uutta Bon Boozt-välipalajuomaa. Juomien kehittämisessä on ollut mukana ravitsemusterapeutti Hanna Partanen.

Välipalajuomat ovat täyttä tavaraa, sillä 500 gramman kartonkipakkaus sisältää peräti 300 grammaa kasviksia.

Bonne Juomat on vuonna 1998 Lohjalla perustettu yritys. Tuotanto alkoi ammattikeittiöille tarkoitetuilla mehuilla ja myöhemmin tulivat kuluttajille suunnatut tuotteet. Nykyinen tuotevalikoima sisältää täysmehuja, mehujuomia, nektareita, makeuttamattomia, sokeroituja mehutiivisteitä, hedelmä- ja marjasoseita ja kotikaljatiivistettä suurkeittiöille. Myös lähdevesi kuuluu valikoimiin. Yrityksen valttikortteihin kuuluu tasokas vesi.

– Kaiken veden saamme omasta Lähteenlohkon lähteestä, kertoo Väänänen.

Bonne Juomien tehdaskiinteistö on rakennettu jo 1950-luvulla, mutta kiinteistöä on laajennettu ja saneerattu perusteellisesti. Aiemmin kiinteistössä toimi Etelän Maitokunta.

Matti Väänänen on toiminut Bonne Juomien toimitusjohtajana ja vähemmistöosakkaana kolmisen vuotta. Pääosakkaana on venäläinen Elena Komissarova. Tehdas työllistää 25 henkilöä.

Bonne Juomien liikevaihto on vajaat 8,0 miljoonaa euroa.

– Pyrimme hallittuun kasvuun. Uusi omenasose tuskin lisää suoraan työntekijämäärää, mutta se on hyvä lisä liikevaihdon kasvussa.

Yksi kasvun avaaja voi olla lohjalainen Aqua Finlandia-lähdevesi.

– Saa nähdä miten se alkaa mennä kaupaksi Dubain ja Abu Dhabin lentokentällä, pohtii Väänänen.


Lähde Paikalliset länsi-uusimaa 8.1.2020 17.34